Виктория Георгиева, коментар за Христо Иванов , Атанас Атанасов, Явор Божанков,

...
Виктория Георгиева, коментар за Христо Иванов , Атанас Атанасов, Явор Божанков,
Коментари Харесай

Листите в ДС са наредени, да му мислят избирателите

Виктория Георгиева, коментар за 

Христо Иванов, Атанас Атанасов, Явор Божанков, Бойко Рашков, Хазарта и Радостин Василев поведоха листите на Добрите Сили. След като последните седмици бяха пропити с трагични обрати, най-сетне всички въздъхнаха облекчено. Или не тъкмо.

И до момента в който за Иванов и Атанасов беше ясно, въпреки от дълго време против втория да има не просто мощна вълна на отрицание, а знакови лица от ДСБ да напущат групировката, не по този начин стои въпросът с новите звезди в обединението. Или казано по различен метод, с привнесените звезди Божанков, Василев, Рашков.

Явор Божанков, който беше припознат като техен човек от Демократична България и Политическа партия, откакто обществено се опълчи на водача си Корнелия Нинова и партията си, незабавно бе заплатен с водаческо място – в Габрово. За разлика от отношението на обединението, което е извънредно негативно към сходни опърничави детайли измежду тях (за информация – Александър Дунчев), когато се касае за външни лица, обединяването изцяло поддържа сходни държание, даже го възнаграждава, затваряйки си очите за политическото номадство. Божанков първо опита в ДСБ през 2014 г.(Радан Кънев го беше показал като едно от младите лице на партията), само че очевидно видял, че няма необикновен късмет там, бързо се преориентира към другия полюс – Българска социалистическа партия. Сега кацна в най-перспективната все още коалиция – Добрите сили.

Интересното е, че в Габрово предишния път листата на Политическа партия водеше друга относително нова звезда – някогашният министър на младежта и спорта Радостин Василев, който пък стъпи на политическата сцена с помощта на Има Такъв Народ, само че побърза да напусне, когато усети, че корабът на Слави Трифонов потъва. Безспорно далновидно решение. Макар Василев да е по-популярен най-вече със свадите, в които името му е забъркано – закани против някогашен съпартиец, закани против публицист, политически назначения и далавери в ръководеното по едно време от него Министерство на младежта и спорта, само че не е и с нещо потребно, той бе заплатен с челното място Габрово. Сега то е отредена на Божанков, а Василев получава застава отпред в Плевен. Празно няма...

Местенето на Василев в Плевен стана ясно още при започване на месеца, което докара до моментална реакция от някогашния заместник-министър на земеделието, досегашен народен представител и неизменим лидер на листата на Политическа партия при предходните избори - Иван Христанов, който разгласи, че няма да взе участие във вота и дори напуща партията. Последва го и другият депутат, определен в 15 МИР - Плевен - Иван Манев, а преди дни Виолета Иеремиева, която до наскоро бе зам.-областен шеф на Плевен oт квотата на Политическа партия и едно от знаковите локални лица, също разгласи, че няма да взе участие в идните предварителни парламентарни избори.

Не по-малко основно е, че Бойко Рашков още веднъж повежда листата в Перник. На предишните избори той беше лидер на Политическа партия там, в този момент и обединяването му гласоподава доверие. Как тъкмо обединението (особено ДБ) припознава като част от тях и вижданията им комунистически следовател от Живково време, някогашен член на Българска комунистическа партия, някогашен народен представител от Българска социалистическа партия, е въпрос, чийто отговор никой не знае, само че очевидно идеологическите врагове към този момент не са това, което бяха.

И Варна отново има драми, което също е всекидневно за региона. Сега листата повежда Даниел Лорер, чийто допир с локалните проблеми е незнаен. Не знам дали може да се приказва за някаква последователност, откакто предходния път лидер беше извънредно недолюбваният от варненци Атанас Атанасов, който пък измести различен „ любим ” Стоян Михалев. За следващ път познатата на хората – както с работата си на локално равнище, по този начин и с позициите си – Стела Николова – не е лидер,  като дори е сложена едвам на седмо място.

Интересно решение е и опитът да бъде изтласкана обратно много продуктивната в предходното Народно събрание Кремена Кунева, която сама осведоми с пост в обществените мрежи, че точно заради тази причина, е решила да се откаже от присъединяване в идните избори. Макар точно седмица по-рано да съобщи, че желае още веднъж да се включи в кандидатдепутатската борба, с цел да пази идеите си в Народното събрание, очевидно желанието не кореспондира с това на водачите на Държавна сигурност.

И паралелно с другарския съд, който заради една или друга причина се ползва върху неуместни им заради някакви причина хора, Демократична България и Политическа партия са отворили необятно вратите си за досегашни идеологически врагове. Всъщност една от аргументите е изцяло ясна – Кунева да вземем за пример влезе с преференции предишния път, което очевидно заплашва влизането в Народно събрание на някое спуснато от горната страна лице. Прави усещане и отсъствието за лидер на Надежда Йорданова, която безусловно допреди часове се спрягаше за отпред в листата в Русе, само че най-после там застана Мартин Димитров. Извън Христо Иванов, несъмнено, другите непоклатими са единствено Антоанета Цонева и Ивайло Мирчев. И до момента в който за втория –  било заради по-голямата си интензивност в Народно събрание, било заради гласността му в обществените мрежи, това е разбираемо, за следващ път буди неразбиране с какво Цонева заслужава лидерското място, а този въпрос от години си задават и самите членове на Демократична България...

Освен на тясно партийно равнище, виждат се и измененията на съдружно такова, като макар уверенията на не един и двама, че трагични разногласия за листите сред нямало, напълно явно е непокътнато съотношението в интерес на Политическа партия, което съответствие идва от резултатите на последните избор. Така Лорер повежда листата във Варна, а Демократична България отстъпват на Политическа партия водаческото място и в 23 и 25 МИР в София, както и в Пловдив, Бургас, Ловеч, Кюстендил и други градове.

Как последователите на Демократична България ще се пречупят да гласоподават за хора като Рашков, Руди Гела, Настимир Ананиев, даже и  Божанков, е въпрос, който самите гласоподаватели заобикалят да си зададат. А може би просто, както споделят и от Политическа партия – няма ляво, няма дясно.

***

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР